Mokinių pasiekimai

Aštuntokės Gabijos esė „O man svarbi Tėvynė!“

        8a klasės mokinė Gabija Kairytė už dalyvavimą eilėraščių ir esė konkurse „Švenčiu Lietuvą“, skirtame Vasario 16-ajai, apdovanota Europos Parlamento nario profesoriaus Liudo Mažylio padėka. Esė Gabija svarsto apie meilę gimtam kraštui ir drąsiai teigia: „O man svarbi Tėvynė!“

Gabijos mokytoja Izolda Pakalnienė

 

 

O man svarbi Tėvynė!

– Nerūpi šiandieniniam jaunimui Tėvynė, – su tokiu požiūriu dvidešimt pirmame amžiuje jaunas žmogus susiduria gana dažnai. Tačiau ar sąžininga meilę Tėvynei praeityje lyginti su dabartimi?

       Jaunam žmogui rūpi tėvynė. Net labai. Taip, sutinku, iš šono gali atrodyti, kad jaunimas nelabai galvoja apie savo šalies praeitį. Nelabai jiems rūpi iš kur atėjo, kieno dėka yra laisvi. Tačiau dažnai tai nėra tiesa. Kiekvienais metais, minėdama Sausio 13-ąja, Vasario 16-ąja ir kitas Lietuvai svarbias datas, suvokiu, kad meilė Tėvynei tarp jaunų žmonių (žinoma, įskaitant ir mane) gyvuoja. Matau tas klasės draugų graudžias akis žiūrint filmus apie mūsų šalelės istoriją. Matau jų  nelabai pavykusius bandymus apsimesti, kad jiems tai nėra taip svarbu, tačiau juk akys – sielos veidrodis. Matau mažų vaikų šypsenas girdint mūsų melodingąjį himną. Todėl nesakykit mums, jog jaunam žmogui nerūpi tėvynė. Gal tik tas rūpestis kitoks....

        Meilė Tėvynei jauno ir vyresnio žmogaus kiek kitokia. Mat vyresnis žmogus galbūt pats prisimena, kaip kovojo už laisvę, o gal atvirkščiai, gailisi, kad nieko nedarė, todėl ir jo meilės šaknys gilesnės. O vaikai, paaugliai – jie jaučia dėkingumą tiems žmonėms, kurie kovojo už Tėvynę, todėl ir meilę išreiškia santūriau, paprasčiausiai būdami dėkingi. Ir todėl, galbūt, jaunų žmonių meilė Tėvynei ne tokia gili, gal ne taip didvyriškai išreiškiama, bet tikrai lygiai tokia pat stipri. Ir nors jie nestovėjo prieš tankus, nekovojo už žodžio laisvę, už Lietuvos Nepriklausomybę, bet galiu užtikrinti, kad kiekvienas bent dalelytę geros širdies turintis jaunuolis Tėvynei papuolus į bėdą nesudvejodamas ir prieš tanką atsistotų, ir žodžiu gintų, kovotų.

        Taigi tėvynė man niekada nebuvo kažkoks žemės plotas. Tėvynė man yra žmonės, kalba, dainos, šokiai ir svarbiausia mus visus vienijanti šalelė – Lietuva.

 




Ankstesni įrašai


Gruodžio 1 d. Panevėžio miesto savivaldybės administracijos I aukšto fojė atidaryta fotografijų paroda. Joje – net trijų progimnazijos 6a klasės mokinių darbai.

„Šaltinio“ progimnazijos mokinių savivaldai – III vieta konkurse „Geriausia mokinių savivalda“!

Marija Šmakotinaitė, 7b klasės mokinė, tapo piešinių konkurso „Saugus eismas kelyje“ nugalėtoja. 

Respublikinėse varžytuvėse „Tautosakos malūnas-2021“, kurios nuotoliniu būdu vyko gegužės 6 dieną, progimnazijos komanda laimėjo I vietą.

Trečiokė Sofija tapo respublikinio piešinių konkurso „Saugus eismas kelyje“ nugalėtoja.