Renginiai

Didžiausia nuotolinė pamoka

Didžiausia nuotolinė pamoka „Mokonomika“

Panevėžio „Šaltinio“ progimnazijos 1–8 klasių mokiniai 2021-01-21 dalyvavo pirmojoje nuotolinėje „Swedbank” organizuotoje „Mokonomika“ pamokoje. Integruoto užsiėmimo metu mokiniai įgijo žinių apie kūrybą, tvarumą, finansus, ekonomiką, pilietiškumą, lietuvių mitologiją, savanorystę ir kitus svarbius bei įdomius dalykus.

Pirmosios ir pačios didžiausios Lietuvoje nuotolinės pamokos dalimi tapo visiems puikiai pažįstami žmonės: atlikėjas Gabrielius Liaudanskas-Svaras, „Swedbank“ vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis, menininkė Jolita Vaitkutė, iliuzionistas Rokas Bernatonis, „Swedbank“ Finansų instituto vadovė Jūratė Cvilikienė, socialinių tinklų turinio kūrėjas Rokas Talžūnas, tvarių inovacijų centro „Rockit“ vadovė Šarūnė Smalakytė, rašytoja Kotryna Zylė, iliustratorė Inga Gilė, avangardinio repo kūrėjas ir slemo poezijos pradininkas Žygimantas Kudirka-Mesijus, „Skaitmeninės etikos centro“ atstovai ir kiti savo sričių ekspertai.

Kviestinis svečias Gabrielius Liaudanskas-Svaras kalbėjo apie pilietiškumą, pristatė savo asmeninę istoriją, paskatino ją kurti, dalyvauti savo istorijos kūrime. Taip pat jis paminėjo, kad kiekvienas iš mūsų turi turėti pareigą, kurią kiekvienas doras pilietis privalo atlikti, pristatė kapitono Lietuvos idėją, dalijosi savo, kaip savanorio, patirtimi, atsakė į mokinių užduotus klausimus.

Jūratė Cvilikienė pristatė literatūros sąrašą, kurį reikia perskaityti. Vienas mėgiamiausių Jūratės kūrinių - B. Sruogos „Dievų miškas“ bei jos, kaip profesionalės įkvėpta knyga vaikų finansiniam ir ekonominiam raštingumui gerinti „Gilučių šeimos reikalai“. Be to ji akcentavo „Visko norėtojų“ terminą, kuris reiškia, kad žmonės nori daugiau nei jiems to reikia. Jūratė pabrėžė, jog reikia išmokti riboti savo norus, pagavoti apie tvarumą ir daiktų atgimimą. Taip pat ji įvardijo reklamos triukus: netikėti kainos triuku „TIK ŠIANDIEN“, kainos apvalinimu ir įsitikinti, jog nevisada, kas gražiai atrodo mums reikalinga bei įteikė „Swedbank“ dovaną 200 nemokamų pamokų visos Lietuvos vaikams!

Greta Ilekytė pristatė ateities profesijas ir mitus, su kuriais mes susiduriame. Greta apžvelgė pramonės revoliuciją, kūrybiškumą ir kritinį mąstymą. Greta pristatė mokiniams ateities profesijas. Ji pažymėjo, kokios jos bus, atsakyti pakankamai sudėtinga, tačiau automatizacija ir robotai pakeis profesijų pasirinkimą. Aišku, jie nepakeis žmonių, tačiau žmonės turės keistis, kad galėtų juos valdyti ir aptarnauti t.y. žmogus turės prie jų prisitaikyti. Populiariausios profesijos, ko gero bus programuotojai, inžinieriai, 3D spausdintuvų prižiūrėtojai, yuotube‘riai, dirbtinio intelekto darbuotojai. Nebeliks tokių profesijų kaip duomenų surašinėtojai, buhalteriai, bibliotekininkai, pardavėjai. Tačiau išliks gydytojo, odontologo profesijos. Jos tobulės, nes operacijos ir kitos funkcijos bus atliekamos nuotoliniu būdu. G. Ilekytė išskyrė, jog kompetencijos kurių reikės ateityje tai kūrybiškumas ir kritinis mąstymas. Teks išsiugdyti norą mokytis visą gyvenimą.

Mantas Kuizinas pristatė kaip galima tapti LR piliečiu, kas yra pilietiškumas, kokios yra mūsų teisės ir pareigos, kaip reikia rūpintis šalimi. Aktorius Marius Repšys pristatė savo požiūrį į pilietiškumą, siekius ir kas puošia Lietuvą. Simonas Gurevičius pasakojo apie savanorystę, gero darbo svarbą, ir kad būti savanoriu yra labai lengva, tiesiog tai padaryti tereikia mūsų noro! Simonas pristatė daug būdų, kurie skatina daryti gerus darbus, rinktis sritis, kuriose mes jaučiame malonumą ir norą tęsti tai, kas kelia džiaugsmą, mokymosi džiaugsmą. Savanorystė teikia laimę – savanoriauti verta!

Orijus Gasanovas organizavo geografijos ir pasaulio pažinimo pamoką, kurios metu pasidalino akimirkomis bei įspūdžiais iš Kolumbijos, Gruzijos, Seišelių, Kinijos, Brazilijos, Japonijos, Amerikos, Kubos bei kaukazo šalių. Jolita Vaitkutė kalbėjo apie maisto teikiamą džiaugsmą ne tik mūsų skrandžiui, bet ir akims, pristatė savo požiūrį į meną, atskleidė kūrybiškumo idėjas. Andrius Talžūnas būsimiems youtube’riams atskleidė paslaptis kaip tapti kūrėju, siekti savo svajonės, išdrąsėti, mėgautis tuo, ką darai ir būti kūrybišku.

Mokiniai pamokų metu išklausė įvairių profesijų atstovų pasakojimus ir susipažino su finansų analitiko, ekonomisto, žurnalisto muzikanto, kelionių organizatoriaus, virtuvės šefo, menininko, YouTube‘ rio socialinių tinklų turinio kūrėjo, iliuzionisto profesijomis.

„Mokonomika“ prisideda prie UNICEF ir UNESCO rengiamos „Didžiausios pamokos pasaulyje“, kurios tikslas – kurti inovatyvias švietimo priemones, įgyvendinant Jungtinių Tautų darnaus vystymosi tikslus.

Organizatoriai




Ankstesni įrašai


6–8 klasių mokinių piešiniai, skirti Laisvės gynėjų dienai.

Lapkričio 9–15 dienomis mokykla dalyvavo Šiaurės šalių literatūros savaitėje „Šiaurės šalys ir pasaulis“.

Atidaryta šeštadieninė Šaltiniečių bendruomenės stovyklėlė vaikučiams.

Rugsėjo 10–18 dienomis mokykloje praūžė jau tradicinėmis tapusios Jaunojo tyrinėtojo dienos.

Šiemet Rugsėjo 1-osios šventė buvo kitokia. Mokyklos kieme renginys vyko tik pirmųjų klasių mokiniams.