Renginiai

6a klasės mokiniai prisilietė prie senovės

 

Progimnazijos 6a klasės mokiniai nuo 2016 m. rugsėjo mėnesio vykdė trumpalaikį integruotą lietuvių kalbos, istorijos ir etnokutūros projektą „XIX–XX a. pradžios aukštaičių krašto valstiečių sodyba“. Projekto tikslas – plėsti žinias apie savo krašto praeitį. Mokinius konsultavo lietuvių kalbos mokytoja Dalia Vašėtienė, istorijos mokytoja Ramunė Liesytė, kraštotyrininkų būrelio vadovė Aldona Banienė. Diskutuodami projekto dalyviai išskyrė tris veiklos kryptis: parengti aukštaičių sodybos maketą, sodybą papuošti ir atvaizduoti Sekminių šventę.

Rudenį mokiniai ir vadovės vyko į Kleboniškių kaimą, susipažino su kaimo buities ekspozicija, aiškinosi, kaip išdėstyti sodybų pastatai, kokia jų paskirtis, domėjosi gėlių darželiais.

Vėliau projekto dalyviai susiskirstę į grupes vykdė tikslines veiklas. Pirmoji grupė maketui iš lentučių, faneros, šiaudų gamino sodybos pastatus: gyvenamąjį namą, klėtį, tvartą, klojimą, pirtį, rūsį. Antroji – iš modelino lipdė aukštaičių tautinias kostiumais pasipuošusius sodiečius, piemenėlius, karvytes ir kitus naminius gyvulėlius, įrankius, juos nudažė. Darželio gėles mokiniai gamino iš krepinio popieriaus, vielos, berželius – iš tikro beržo šakelių. Trečioji grupė rinko medžiagą apie Sekmines, konsultavo pirmųjų grupių draugus, kuomet šie statė, lipdė, klijavo, padėjo darbui įkvėpti Sekminių šventės nuotaiką: karvytės buvo vainikuotos, namo durys apkaišytos berželiais, sūpynėse po beržo šakomis ėmė suptis mergaitė, o kieme ant balta staltiese uždengto stalo buvo patiekta kiaušinienė...

Vasario 9 dieną parodų salėje projektas buvo pristatytas mokyklos bendruomenei. Susirinkusieji salės viduryje grožėjosi sodybos maketu. Ant sienos kabojo mokinių piešiniai kaimo tema, aplink buvo išdėlioti XX a. pradžioje valstiečių buityje naudoti daiktai. Šventiškai pasipuošę šeštokai džiaugėsi savo darbu. Mokiniai papasakojo apie Sekminių šventę, aukštaičių tautinį kostiumą, darželio gėles, aukštaičių sodybos pastatus. Projekto dalyviai išsakė, kas jiems pasisekė, su kokiais sunkumais susidūrė, ko pasimokė.

Šeštokai savo projektą pristatys ir progimnazijos pradinių klasių mokiniams.

 

___________________________

Aldona Banienė Įrašo autorius:
Aldona Banienė




Ankstesni įrašai


5-ų klasių mokiniams buvo organizuotos teminės gamtamokslinės pamokos bendradarbiaujant su Kauno technologijos universiteto Panevėžio technologijų ir verslo fakulteto Technologijų mokymo centru. 

Sausio 13-ąją kartu su visa Lietuva mūsų progimnazija minėjo Laisvės gynėjų dieną.

Sausio 12 d. vakare progimnazijoje lankėsi būsimi pirmokai ir jų tėveliai.

Sausio 11 d. mokyklos muziejuje buvo atidaryta mokytojos Meilutės Greičiuvienės lėlių kolekcijos paroda.

Sausio 11 d. progimnazijoje vyko 1–8 klasių mokinių įvairių dalykų olimpiados.