Aktualijos

STEAM projektų dienos 2023

Rugsėjo 21–26 dienomis progimnazijoje vyko STEAM projektų dienos. Progimnazijoje lankėsi KTU studentai, kurie su 2b, 3b ir 3c klasių mokiniais  vykdė chemijos eksperimentus. Vaikai  gamino lavos lempą, vulkano išsiveržimą, augančią gyvatę, ragavo šaldytų sausainių, šaldomo limonado, stebėjo skysto azoto ir verdančio vandens sprogimą. O  su 4a ir 4 b klasių mokiniais studentai darbavosi inžinerinėse dirbtuvėse. 1a klasės mokinukai lankėsi Panevėžio Gamtos mokykloje, kur dalyvavo edukacinėje STEAM veikloje „Ko reikia mano mažajam augintiniui“. Vaikai turėjo išsiaiškinti koks būstas, maistas, gertuvė, žaisliukai tinka katytei, šuniukui, jūros kiaulytei, žiurkėnui, žuvytėms, pelytei. Tada keliavo į parduotuvę apsipirkti. 1b klasės mokinukai keliavo į Radviliškių kaimo kepyklą, kur aiškinosi grūdo paslaptis. Vaikai malė grūdus, minkė tešlą ir formavo kepalėlius, kepė savo duoneles. (patirtinė STEAM veikla „Grūdo paslaptis“). 1c klasės vaikai lankėsi moksleivių namuose ir dalyvavo edukacinėje STEAM veikloje. 3b ir 3a klasės mokinukai keliavo kunigaikščių keliais - lankėsi Kernavėje ir Trakuose, kur tyrinėjo senovės lietuvių gyvenimą:  sužinojo apie senovės lietuvių gyvenimo būdą, drabužius, ginklus įnagius, namus, studijavo archeologinius radinius.  Buvo puiki proga palyginti su tuo, kokius patogumus turime namuose dabar. 2a ir 3a klasių mokiniai tyrinėjo gintarą (programa „Gintaro magija“). Vaikai sužinojo iš kur gaunamas gintaras, kokių būna spalvų, kokie dirbiniai buvo gaminami anksčiau, kokios yra gintaro savybės. Mokėsi atskirti tikrą gintarą, ragavo gintarinio vandens. 2c klasės mokiniai STEAM projektų dienos metu lankėsi „Bricks4kids“ studijoje ir dalyvavo edukacijoje „Susipažink su Lietuvos transporto raida konstruojant su LEGO“. Edukacijos metu vaikai konstruodami su LEGO savo pasirinktas transporto priemones susipažino su Lietuvos transporto raida ir kultūriniu bei tautiniu paveldu,  suprato transporto raidos svarbą šalies vystymuisi, tam laikmečiui būdingus kultūrinius aspektus, skirtingų transporto rūšių veikimo principus.

Penktokai (5a, 5b, 5c klasės) vyko į Pasvalį, kur Pasvalio krašto muziejuje dalyvavo STEAM veiklose „Slaptoji lietuviška mokykla ir „Pėdomis, sieksniais, sprindžiais aplink Pasvalį”. 6a ir 6b klasių mokiniai vyko į Kauną. Dalyvavo STEAM veiklose Kauno IX forte, Karo muziejuje, T. Ivanausko gamtos muziejuje ( „Fortų žvalgai”, „IX forto kalėjimas“, „Pasaulio gyvūnai”, „Žinių bomba“). 6c ir 8a klasių mokiniai lankėsi Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejuje, čia aiškinosi, kaip kine įgarsinamas triukšmas. 7a klasės mokiniai lankėsi Biržų krašto muziejuje „Sėla“, aiškinasi ,kaip galima matuoti be prietaisų, plikomis rankomis. Mokiniai susipažino su senaisiais matais, susijusiais su žmogaus kūno dalimis. Kiekvienas mokinys savo ranka, alkūne, sprindžiu, sieksniu, žingsniu ar pėda išmatavo įvairius ilgius, apskaičiavo žemės pylimų, juosiančių pilį, perimetrą ir kt. Dalyvavo ir edukacinėje veikloje  „Apgink Biržų pilį“. 8b ir 8c klasių mokiniai lankėsi Vilniaus universiteto Botanikos sode, aiškinosi, kaip kuriamas Japoniškas sodas, taip pat edukacinėje veikloje „Žaliasis namas“. 7b klasės mokiniai dalyvavo STEAM veikloje mokykloje, aiškinosi cheminius reiškinius mūsų aplinkoje. Taip pat lankėsi STEAM centre, kur gamino kristalus ir kūrė vaivorykštę.

https://www.facebook.com/tumprograma

Projektas finansuojamas Europos Sąjungos #NextGenerationEU lėšomis. „Tūkstantmečio mokyklų“ programą įgyvendina Europos socialinio fondo agentūra

___________________________

Dalia Gudienė Įrašo autorius:
Dalia Gudienė
Logopedė




Ankstesni įrašai


Startavo informacinė-edukacinė platforma „Mobilizacijos mokykla“! www.MobilizacijosMokykla.lt

Mokytojų dienos proga Juozo Miltinio dramos teatre apdovanotos progimnazijos mokytojos.

Ligita Urbonienė, progimnazijos geografijos, gamtos ir žmogaus dalyko mokytoja, šiemet išrinkta Meilės Lukšienės premijos laureate.

„ŠALTINIS“ 30 METŲ SKAMBA GERAI! – su šiuo šūkiu šaltiniečiai rugsėjo 9 dieną dalyvavo miesto gimtadienio eisenoje.

Dėmesio! Pagamintas mokyklines uniformas galite atsiimti nuo rugpjūčio 22 d. 8.00–17.00 val.